De eerste Deaflympics – toen nog Stille Spelen genoemd – werden georganiseerd in 1924 in Parijs. De eerste onderlinge, Olympische krachtmeting voor dove sporters.

Om mee te mogen doen aan de Deaflympics moet de sporters aan bepaalde kwalificatievoorwaarden voldoen. Ze moeten natuurlijk bepaalde sportprestaties neerzetten en voorafgaand aan de Deaflympics laten zien dat ze deze limiet kunnen vasthouden of zelfs verscherpen.

Daarnaast moeten ze een gehoorverlies van minstens 55dB per toongemiddelde aan het beste oor hebben. De sporters moeten bij hun aanmelding een audiogram inleveren als bewijs dat ze doof genoeg zijn en tijdens de Spelen worden ze, naast de standaard dopingcontrole, ook nog eens gecontroleerd op hun doofheid.

 

Dovensport

Doven sporten graag samen met andere doven. De communicatie is dan geen belemmering. Dat geldt zowel in het veld als in de kantine tijdens de ‘derde helft’. De communicatie is volledig aangepast op de auditieve beperking van de sporters. Zo gebruiken de sporters en coaches onderling gebarentaal, en wordt er bijvoorbeeld een startvlag gebruikt in plaats van een startschot.

 

In een horende competitie zijn dove sporters ten opzichte van hun horende concurrenten net altijd een fractie later met starten omdat ze het startsignaal niet horen en dus moet afgaan op de start van hun concurrenten. In de dovensport wordt er gebruik gemaakt van een visueel startsignaal, zodat iedereen gelijke startkansen heeft.

Als dove sporters samen sporten zijn ze dus meer gelijkwaardig aan elkaar. Waar dove sporters zich binnen een horend team nog wel eens het vijfde wiel aan de wagen kunnen voelen, is dat bij een doof team niet het geval.

 

Zomerspelen en Winterspelen

De eerste Deaflympics werden georganiseerd in de zomer van 1924 in Parijs. Vier jaar later was Nederland het gastland voor de Spelen. Nog steeds gaan de sporters tijdens de Zomerspelen de sportieve strijd met elkaar aan. Waar in 1924 nog maar 7 sporttakken meededen, zijn er nu 20 verschillende sporttakken vertegenwoordigd.

 

Sinds 1949 worden ook de Winterspelen georganiseerd. De eerste Winterspelen vonden plaats in Seefeld, Oostenrijk. In 2015 vinden de 18e Winterspelen plaats in Vancouver, Canada.

 

Nederlandse prestaties

De Nederlandse sporters hebben sinds 2000 drie gouden, vijf zilveren en drie bronzen medailles gewonnen. In 2005 wisten Frank Braan en Martin Visser goud te behalen op het dubbelspel bowling. Albert Westerhof haalde in 2009 goud bij het judo tot 66 kg. Frank Braan en Albert Westerhof zijn geselecteerd om dit jaar opnieuw te worden uitgezonden naar de Deaflympics.

 

Erkenning is belangrijk

Hoewel de Deaflympics in 2001 wel officieel erkend zijn door het Internationaal Olympisch Comité (IOC), blijft de erkenning van NOC*NSF tot dusver uit. De Olympische Spelen en de Paralympics worden wel erkend als topsport, maar de Deaflympics nog niet. NOC*NSF is van mening dat dove sporters zouden moeten integreren bij de gehandicaptensport.

Maar sporters met alleen maar een auditieve beperking  mogen niet meedoen aan de Paralympics. Een wedstrijd tussen een auditief beperkte sporter en een lichamelijk beperkte sporter is immers geen gelijkwaardige wedstrijd. Daarnaast zijn de communicatiemiddelen binnen de gehandicaptensport niet aangepast op dove sporters waardoor ook weer dezelfde problemen spelen als in het reguliere sportcircuit.

Integratie bij de gehandicaptensport is dus geen optie. De Deaflympics is voor dove sporters het ultiem sportevenement. Daarom zouden de Deaflympische sporters erg gebaat zijn bij erkenning door NOC*NSF. De financiële en materiële steun is zeer welkom, zodat de sporters zich volledig op hun topprestaties kunnen focussen. De KNDSB blijft daarom strijden voor erkenning van de Deaflympics door NOC*NSF.